Hysterectomy 2

Hyst 1

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης για άτομα με καρκίνο της μήτρας;

Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του ενδομητρίου είναι 81%. Αυτό σημαίνει ότι το 81% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο είναι ζωντανοί πέντε χρόνια αργότερα. Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο όταν ο καρκίνος είναι εντοπισμένος και δεν έχει εξαπλωθεί εκτός της μήτρας. Τότε το ποσοστό επιβίωσης φτάνει έως και το 95%. Οι θεραπείες συνεχίζουν να βελτιώνονται, μαζί με τα ποσοστά επιβίωσης.

Πόσο θανατηφόρος είναι ο καρκίνος της μήτρας;

Ο καρκίνος της μήτρας είναι θανατηφόρος όταν παραμένει αδιάγνωστος και εξαπλώνεται. Το ποσοστό επιβίωσης για καρκίνο που δεν έχει εξαπλωθεί εκτός της μήτρας είναι 95%. Το ποσοστό επιβίωσης μειώνεται στο 17% όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματός σας εκτός της μήτρας σας. Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για μια ευνοϊκή πρόγνωση.

Μπορεί ο καρκίνος της μήτρας να θεραπευτεί;

Ευτυχώς, ο καρκίνος του ενδομητρίου συχνά διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ασυνήθιστη αιμορραγία και ενημερώνουν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς και δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, η αφαίρεση της μήτρας σας μπορεί να τον θεραπεύσει.

Πότε πρέπει να δω τον γιατρό;

Συζητήστε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αιμορραγία ή κηλίδες με έναν πάροχο. Εάν έχετε κληρονομήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου, μιλήστε με τον παροχέα σας σχετικά με τον ετήσιο έλεγχο. Μπορεί να χρειαστείτε βιοψία ενδομητρίου κάθε χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 35 ετών.

Τι πρέπει να ζητήσω από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης;

Εάν έχετε λάβει διάγνωση καρκίνου της μήτρας, ρωτήστε τον παροχέα σας:

  • Ποιο είναι το στάδιο του καρκίνου μου;
  • Ποιες θεραπευτικές επιλογές θα είναι οι καλύτερες για μένα;
  • Θα χρειαστώ περισσότερες από μία θεραπείες;
  • Υπάρχουν κλινικές δοκιμές στις οποίες μπορώ να λάβω μέρος;
  • Ποιος είναι ο στόχος της θεραπείας;
  • Τι μπορώ να περιμένω μετά τη θεραπεία;
  • Θα επιστρέψει ο καρκίνος;
  • Διατρέχω υψηλό κίνδυνο για άλλους καρκίνους;
  • Πώς μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου μετά τη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας;

Αφού ολοκληρώσετε τη θεραπεία, η ομάδα φροντίδας θα σας μιλήσει για τις επακόλουθες επισκέψεις σας . Είναι σημαντικό να πηγαίνετε σε αυτά τα ραντεβού. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης παρακολούθησης, ο παροχέας σας θα κάνει μια πυελική εξέταση. Θα σας ρωτήσουν επίσης για τυχόν συμπτώματα. Ο στόχος είναι να βεβαιωθείτε ότι ο καρκίνος δεν θα επιστρέψει και ότι αισθάνεστε καλά μετά τη θεραπεία.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με τον πάροχο σας για τρόπους να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή μετά τον καρκίνο. Το να τρώτε καλά, να κοιμάστε αρκετά και να γυμνάζεστε μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.