• Τεστ Παπανικολάου

  Το τεστ Παπανικολάου πήρε το όνομά του από τον Γεώργιο Παπανικολάου, Έλληνας ιατρός και βιολόγος, ο οποίος το 1923 εφήρμοσε, αρχικά, την μέθοδό του σε γυναίκες προς μελέτη των φυσιολογικών γεννητικών λειτουργιών και στη συνέχεια για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Η πρώτη του ανακοίνωση επί της χρησιμοποίησης της κυτταρολογικής μεθόδου προς διάγνωση του καρκίνου έγινε το 1928. Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε από την επιστημονική και ιατρική κοινότητα με αρκετό σκεπτικισμό, θεωρείται πλέον σταθμός στην εξέλιξη της ιατρικής και εφαρμόζεται σε όλον τον κόσμο.

  • Τι είναι το τεστ ΠΑΠ

  Το τεστ ΠΑΠ είναι μία απλή και ανώδυνη ιατρική εξέταση κατά την οποία ο γιατρός παίρνει δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο της γυναίκας με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν κυτταρικών αλλοιώσεων, παθολογικών κυττάρων και την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών καταστάσεων.

  • Τι ανιχνεύει το τεστ ΠΑΠ
   • Τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται κατά την σεξουαλική επαφή και ορισμένα στελέχη του συσχετίζονται άμεσα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
   • Κολπίτιδες, τραχηλίτιδες ή πιθανές μυκητιασικές μολύνσεις.
   • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, λοιμώξεις ή κάποιον έρπητα.
  • Κάθε πότε πρέπει να κάνει μία γυναίκα το τεστ ΠΑΠ

  Κάθε σεξουαλικώς ενεργή γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σ’αυτήν την εξέταση μία φορά ετησίως. Σε περίπτωση που το τεστ ΠΑΠ δείξει κάτι ύποπτο, συνίσταται περαιτέρω έλεγχος με κολποσκόπηση και λήψη δειγμάτων από τον τράχηλο για βιοψία.

  Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να τονίσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις γυναικών που χρήζουν της εξέτασης περισσότερες ή λιγότερες από μία φορά τον χρόνο. Αυτό εξαρτάται από τον ιο που πιθανότατα έχει εντοπιστεί, από την ηλικία της γυναίκας κι από το ιατρικό ιστορικό της.

  • Τι πρέπει να αποφύγετε πριν το τεστ ΠΑΠ

  Για να κάνετε το τεστ ΠΑΠ  πρέπει να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 48 ώρες. Επίσης, καλό θα ήταν να μην έχετε κάνει χρήση ταμπόν ή κάποια κολπική πλύση.

Κλείστε Ραντεβού με τον Ιατρό σας