• Κύστεις Ωοθηκών

  Οι ωοθηκικές κύστεις αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των γυναικών κατά την αναπαραγωγική ηλικία. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με απλές «λειτουργικές» ή «φυσιολογικές» κύστεις που προκύπτουν μετά την ωορρηξία κατά τη διάρκεια του κύκλου. Ας δούμε όμως αναλυτικότερα τους τύπους των κύστεων που μπορεί να συναντήσουμε…

  Καλοήθεις κύστεις

   Λειτουργικές κύστεις

  Κάποιες κύστεις, οι λεγόμενες «λειτουργικές» αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της εμμήνου ρύσεως και είναι αποτέλεσμα της ωορρηξίας. Κάθε μήνα ένα ωάριο που ονομάζεται θηλάκιο μεγαλώνει μέσα στην ωοθήκη, και στο μέσο του κύκλου το ωάριο απελευθερώνεται.

  Πιο συγκεκριμένα, οι τύποι των λειτουργικών κύστεων είναι δύο:

  • Κυστικό θηλάκιο, στην περίπτωση που το θηλάκιο δεν ανοίγει για να απελευθερώσει το ωάριο
  • Ωχρό σωμάτιο, στην περίπτωση που το ωοθηλάκιο που πραγματοποιήθηκε έχει απελευθερώσει το ωάριο

   Και στις δυο περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν πιθανότατα δεν θα υπάρχουν συμπτώματα ή εάν υπάρχουν θα είναι πολύ ήπια και υποχωρούν μέσα σε 6-8 εβδομάδες.

  Δερμοειδείς κύστεις

  Οι δερμοειδείς κύστεις είναι και αυτές κατά κανόνα καλοήθεις κύστεις που αποτελούνται από μονήρη κοιλότητα που είναι συνήθως γεμάτη σμήγμα, τρίχες, δόντια, στοιχεία οστίτη ιστού. Συχνά είναι μικρές και δεν γίνονται αντιληπτές από τη γυναίκα, εάν όμως μεγαλώσουν μπορούν να προκαλέσουν πόνο. Πολύ σπάνια υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν και κακοήθη κύτταρα στο περιεχόμενό τους και για αυτό το λόγο η ιστολογική εξέταση έχει σε αυτή την περίπτωση ιδιαίτερη βαρύτητα. Η αφαίρεσή τους γίνεται λαπαροσκοπικά και η μέθοδος αυτή προτιμάται αντί της λαπαροτομίας καθώς παραμένει ανέπαφος σχεδόν ολόκληρος ο υγιής ωοθηλακικός ιστός.

  Κυσταδενώματα

  Τα κυσταδενώματα αποτελούν το 20% όλων των καλοηθών όγκων των ωοθηκών και είναι το δεύτερο πιο συχνό καλοήθες επιθηλιακό νεόπλασμα των ωοθηκών. Μερικές φορές είναι γεμάτες με υγρό ή ένα παχύ κολλώδες gel. Συνηθέστατα είναι καλοήθεις, απλά μπορεί να αποκτήσουν πολύ μεγάλο μέγεθος και να προκαλέσουν πόνο.

  Κύστεις ενδομητρίωσης

  Οι κύστεις ενδομητρίωσης συνήθως αναφέρονται και ως «σοκολατοειδείς κύστες» λόγω της μορφής τους. Μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος μέχρι και τα 4-6 εκατοστά. Η υφή τους είναι μεικτή (ορώδες περιεχόμενο ή/και αίμα που έχει οξειδωθεί). Συνήθως αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση, λαπαροσκοπικά ή με λαπαροτομία. Ακόμη, οι κύστεις ενδομητρίωσης σχετίζονται άμεσα με τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

  Κακοήθεις κύστεις

  Σε λίγες περιπτώσεις μια ωοθηκική κύστη είναι κακοήθης. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε έχουμε να κάνουμε με μία πολύ ύπουλη ασθένεια που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αυτό διότι υπάρχει πιθανότητα μη έγκαιρης διάγνωσης καθώς σε πρώιμο στάδιο είναι πιθανό να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Όσο η ασθένεια προχωρά, τα συμπτώματα συνοψίζονται ως ακολούθως:

  • Πόνος-πίεση στην κοιλιακή χώρα, τη μέση ή/και τα πόδια
  • Διόγκωση της κοιλιάς/φούσκωμα
  • Ναυτία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα
  • Μόνιμο αίσθημα κόπωσης
  • Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία ή περίοδος μετά το πέρας της εμμηνόπαυσης

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα παραπάνω συμπτώματα, μεμονωμένα η ακόμη και στο σύνολό τους δεν υποδηλώνουν σαφώς την ύπαρξη μιας κακοήθους κύστης. Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα παρατηρήσει κάποια ή όλα αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γυναικολόγο της καθώς μόνον αυτός είναι σε θέση να αξιολογήσει την συνολική κλινική εικόνα και να αποφασίσει εάν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος αλλά και ποια θεραπεία συνίσταται.

Κλείστε Ραντεβού με τον Ιατρό σας