• Κολποσκόπηση και βλάβες τραχήλου της μήτρας, κόλπου και αιδοίου

  img1Κολποσκόπηση είναι μία διαγνωστική διαδικασία στην οποία ένα κολποσκόπιο (ειδικό ανατομικό μικροσκόπιο με διάφορους φακούς μεγέθυνσης) χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου, και του αιδοίου.
  Η εξέταση εκτελείται αποκλειστικά και μόνο από πιστοποιημένους ιατρούς. Στο ιατρείο μας ο ιατρός Μανόλης Καλαμπόκας είναι πιστοποιημένος από το Βρετανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) και από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου(BSCCP) στη διαγνωστική και επεμβατική κολποσκόπηση.
  Η κολποσκοπική αξιολόγηση του τραχήλου, του κόλπου και του αιδοίου βασίζεται στο εύρημα ότι οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στο επιθήλιο έχουν ειδικά μακροσκοπικά χαρακτηριστικά. Ο πρωταρχικός στόχος της κολποσκόπησης σε συνδυασμό με το τεστ Παπανικολάου είναι να εντοπίσει προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται νωρίς, όπως στις ακόλουθες περιπτώσεις: άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιόριστης σημασίας (ASCUS), άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιόριστης σημασίας που μπορεί να σχετίζονται με υψηλού βαθμού βλάβη (ASC-H), άτυπα αδενικά κύτταρα (AGUS/ CGIN), χαμηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη (LGSIL), υψηλού βαθμού πλακώδη ενδοεπιθηλιακή βλάβη (HGSIL), βλάβες ύποπτες για διηθητικό καρκίνο.
  Δεν υπάρχουν απόλυτες αντενδείξεις για την κολποσκόπηση. Ενεργός τραχηλίτιδα αντιμετωπίζεται πριν από την εξέταση, διότι φλεγμονή και μόλυνση εμποδίζουν την ακριβή αξιολόγηση των βλαβών.
  Αρχικά λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Εάν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης, ένα τεστ εγκυμοσύνης θα πρέπει να ληφθεί.
  Η ασθενής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη διαδικασία από βίντεο.
  Μετά το τέλος της εξέτασης παρέχονται στην ασθενή φωτογραφίες και το πόρισμα της εξέτασης.

Κλείστε Ραντεβού με τον Ιατρό σας