• Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως

  Οι διαταραχές της έμμηνου ρύσεως μπορεί να αναφέρονται στην ποσότητα του αίματος η στα χρονικά διαστήματα μεταξύ των περιόδων. Τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι τα ακόλουθα:

  • Ακανόνιστες περίοδοι

  Ο κύκλος της γυναίκας έχει διάρκεια υπό φυσιολογικές συνθήκες από 24 έως 35 ημέρες, ενώ η αιμορραγία διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες. Από γυναίκα σε γυναίκα μπορεί να υπάρχουν διαφορές, συνηθέστατα όμως τα διαστήματα αυτά είναι τα ίδια από κύκλο σε κύκλο της ίδιας γυναίκας. Μεταβολές σε αυτά τα διαστήματα μπορεί να υποδηλώνουν μία ορμονική διαταραχή, στρες, κατάθλιψη αλλά και πολύ σοβαρότερες παθήσεις. Ακανόνιστες περιόδους μπορεί να έχουμε επίσης και λόγω έντονης άσκησης, απότομης απώλειας βάρους. Τέλος σε περίπτωση ακανόνιστης περιόδου θα πρέπει πρώτα να αποκλειστούν από τον γυναικολόγο περιπτώσεις όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, η ενδομητρίωση ή ακόμη και μια εγκυμοσύνη με ακανόνιστες αιμορραγίες.

  • Αμηνόρροια

  Ως αμηνόρροια ορίζεται η απουσία έμμηνου ρύσεως για τουλάχιστον 3 μήνες σε γυναίκες που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν περίοδο. Η αμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Πιο συγκεκριμένα, εάν υπάρχει απουσία περιόδου σε μια γυναίκα μέχρι την ηλικία των 16 ετών, τότε λέμε ότι υπάρχει πρωτοπαθής αμηνόρροια. . Εάν μία γυναίκα έχει εμφανίσει έμμηνο ρύση και αυτή διακοπεί για 3 μήνες ή και περισσότερο τότε μιλάμε για δευτεροπαθή αμηνόρροια.

  Για την αμηνόρροια γενικά μπορεί να ενοχοποιούνται παράγοντες όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η νευρική ανορεξία, η υπερβολική άθληση, η απώλεια βάρους. Πιο συγκεκριμένα όμως, η πρωτοπαθής αμηνόρροια μπορεί να οφείλεται και σε χρωμοσωμική ανωμαλία, σε άτρητο παρθενικό υμένα ή (πολύ σπάνια) σε συγγενή έλλειψη μήτρα, ενώ η δευτεροπαθής παρατηρείται συνήθως σε βλάβες της υπόφυσης όπως το προλακτίνωμα, σε πολυκυστικές ωοθήκες, σε πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν από τα 35 έτη), και μετά από χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Υπάρχουν ωστόσο και καταστάσεις στις οποίες η περίοδος διακόπτεται και χωρίς να υπάρχει κάτι παθολογικό, όπως π.χ. στην εγκυμοσύνη, κάποιους μήνες μετά τον τοκετό ή μετά τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.

  Θεραπεία

  Στην περίπτωση της αμηνόρροιας η θεραπεία είναι ανάλογη του αιτίου, και δίνεται μόλις αυτό εντοπιστεί. Σε πολλές περιπτώσεις χορηγούνται αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία θα προκαλέσουν την περίοδο.

  •  Μηνορραγία

  Ως μηνορραγία ορίζουμε την περίπτωση εκείνη κατά την οποία η αιμορραγία που συνοδεύει την περίοδο είναι εντονότερη από ότι συνήθως, ενώ συχνά παρατηρούνται και πήγματα αίματος κατά τη διάρκεια αυτής.

  Οι αιτίες μπορεί να είναι ποικίλες: Ινομυώματα, πολύποδες της μήτρας, ενδομητρίωση, λοιμώξεις της πυέλου ή και καρκίνο της μήτρας. Μπορεί ακόμη να συνοδεύει τον υποθυρεοειδισμό ή να αποτελεί παρενέργεια από την τοποθέτηση σπιράλ.

  Θεραπεία

  Και σε αυτή την περίπτωση η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια. Στην περίπτωση που υπάρχει κάποια νόσος αυτή θα λάβει την ανάλογη θεραπεία. Για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας χορηγούνται φάρμακα, ενώ εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα μπορεί να γίνει απόξεση του ενδομητρίου ή/και υστερεκτομή. Εάν η γυναίκα χρησιμοποιεί ενδομήτριο σπιράλ θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλη μέθοδος αντισύλληψης.

  •  Δυσμηνόρροια

  Ως δυσμηνόρροια ορίζουμε τον έντονο πόνο και το δυσάρεστο αίσθημα στο κάτω μέρος της κοιλιάς λίγο πριν ή/και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος αυτός μπορεί να είναι τόσο έντονος που να εμποδίζει τη γυναίκα να πραγματοποιήσει τις φυσιολογικές της δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσμηνόρροια δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο αίτιο (πρωτοπαθής). Σε κάποιες άλλες όμως μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη διαταραχή του γεννητικού συστήματος, συνήθως ενδομητρίωση ή γεννητικές λοιμώξεις, οπότε αναφερόμαστε σε δευτεροπαθή δυσμηνόρροια.

  Η δυσμηνόρροια εκδηλώνεται συνήθως με τη μορφή πόνων που μοιάζουν με κράμπες, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί παράλληλα με τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (πονοκέφαλοι, φούσκωμα, ψυχική ευερεθιστότητα).

  Θεραπεία

  Εάν η δυσμηνόρροια παρουσιάζεται πρώτη φορά σε μία γυναίκα, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της για έλεγχο και τυχόν ανίχνευση κάποιας επικείμενης πάθησης. Εάν από την άλλη είναι κάτι συνηθισμένο για τη γυναίκα, τότε μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη χρήση αναλγητικών χαπιών. Εν γένει, η λήψη αντισυλληπτικών βελτιώνει τόσο τη δυσμηνόρροια όσο και τη μηνορραγία.

Κλείστε Ραντεβού με τον Ιατρό σας