8BF6D8D8-EA3F-4396-9FEE-9F9F13B7393C 90B6C648-C2BB-4D84-A423-0917C3CB37EF 5930158E-7BD6-4842-8726-BEA51160E2D0

Ποιος κινδυνεύει από καρκίνο της μήτρας;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου. Πολλά από αυτά σχετίζονται με την ισορροπία μεταξύ οιστρογόνων και προγεστερόνης. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή τη λήψη οιστρογόνων χωρίς αντίθεση (η λήψη οιστρογόνων χωρίς λήψη προγεστερόνης επίσης). Μια γενετική διαταραχή γνωστή ως σύνδρομο Lynch είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου που δεν σχετίζεται με τις ορμόνες.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

Ηλικία, τρόπος ζωής και οικογενειακό ιστορικό:

  1. Ηλικία: Καθώς μεγαλώνετε, αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξετε καρκίνο της μήτρας. Οι περισσότεροι καρκίνοι της μήτρας εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 ετών.
  2. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικό λίπος: Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αρκετών μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της μήτρας. Τα λιπαρά τρόφιμα είναι επίσης υψηλά σε θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία . Το επιπλέον βάρος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο της μήτρας.
  3. Οικογενειακό ιστορικό: Μερικοί γονείς μεταδίδουν γενετικές μεταλλάξεις (αλλαγές) για κληρονομικό μη πολύποδα ορθοκολικό καρκίνο (HNPCC) . Αυτή η κληρονομική πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά από καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ενδομητρίου.

Άλλες καταστάσεις:

  1. Διαβήτης: Αυτή η ασθένεια σχετίζεται συχνά με την παχυσαρκία, έναν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν μια πιο άμεση σχέση μεταξύ του διαβήτη και του καρκίνου της μήτρας επίσης.
  2. Παχυσαρκία (υπερβάλλον σωματικό βάρος): Ορισμένες ορμόνες μετατρέπονται σε οιστρογόνα από τον λιπώδη ιστό, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του λιπώδους ιστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση στα επίπεδα των οιστρογόνων.
  3. Ασθένειες των ωοθηκών: Τα άτομα που έχουν ορισμένους όγκους των ωοθηκών έχουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

Εμμηνορροϊκό και αναπαραγωγικό ιστορικό:

  1. Πρώιμη έμμηνος ρύση: Εάν η περίοδός σας ξεκίνησε πριν από την ηλικία των 12 ετών, ο κίνδυνος για καρκίνο της μήτρας μπορεί να αυξηθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή η μήτρα σας εκτίθεται σε οιστρογόνα για περισσότερα χρόνια.
  2. Καθυστερημένη εμμηνόπαυση: Ομοίως, εάν η εμμηνόπαυση εμφανιστεί μετά την ηλικία των 50 ετών, ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης. Η μήτρα σας εκτίθεται σε οιστρογόνα περισσότερο.
  3. Μεγάλη περίοδος εμμήνου ρύσεως: Ο αριθμός των ετών με την έμμηνο ρύση μπορεί να είναι πιο σημαντικός από την ηλικία σας κατά την έναρξη ή τη λήξη της περιόδου.
  4. Μη μείνετε έγκυος: Οι άνθρωποι που δεν έχουν μείνει έγκυος έχουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω της αυξημένης έκθεσης σε οιστρογόνα.

Προηγούμενες θεραπείες για άλλες καταστάσεις:

  • Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στη λεκάνη (μεταξύ της κοιλιάς και των ποδιών): Η ακτινοθεραπεία για τη θεραπεία άλλων καρκίνων μπορεί να βλάψει το κυτταρικό DNA. Αυτή η βλάβη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου τύπου καρκίνου.
  • Θεραπεία υποκατάστασης οιστρογόνων (ERT): Μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία με οιστρογόνα για να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η λήψη ERT χωρίς προγεστερόνη σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας.
  • Χρήση ταμοξιφαίνης: Οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού . Λειτουργεί όπως τα οιστρογόνα στη μήτρα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.