Υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα από τη βάση του με ψαλίδι

IMG_2628

Τραχηλικό ινομύωμα μήτρας

IMG_2631

IMG_2632

Παρασκευή αριστερών μητριαίων αγγείων και ουρητήρα για την ασφαλή εκπυρήνιση του ινομυώματος

IMG_2635

Εκπυρήνιση τραχηλικού ινομυώματος

IMG_2639

 

IMG_2640

IMG_2641

IMG_2642

Εκτομή μήτρας και εκπυρήνιση ινομυωμάτων και αδενομυώματος μήτρας

IMG_2644

Συρραφή μήτρας σε 2 στρώματα με ειδικό τρόπο που μειώνει τις μετεγχειρητικές συμφύσεις

IMG_2645

IMG_2646

Αιτίες ινομυώματος

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν την αιτία των ινομυωμάτων της μήτρας, αλλά η έρευνα και η κλινική εμπειρία επισημαίνουν αυτούς τους παράγοντες:

  • Γενετικές αλλαγές. Πολλά ινομυώματα περιέχουν αλλαγές στα γονίδια που διαφέρουν από εκείνες των τυπικών μυϊκών κυττάρων της μήτρας.
  • Ορμόνες. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, δύο ορμόνες που διεγείρουν την ανάπτυξη της επένδυσης της μήτρας κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εγκυμοσύνη, φαίνεται να προάγουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων.

Τα ινομυώματα περιέχουν περισσότερους υποδοχείς οιστρογόνων και προγεστερόνης από τα τυπικά μυϊκά κύτταρα της μήτρας. Τα ινομυώματα τείνουν να συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση λόγω της μείωσης της παραγωγής ορμονών.

  • Άλλοι αυξητικοί παράγοντες. Ουσίες που βοηθούν το σώμα να διατηρήσει τους ιστούς, όπως ο αυξητικός παράγοντας που μοιάζει με ινσουλίνη, μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των ινομυωμάτων.
  • Εξωκυτταρική μήτρα (ECM). Το ECM είναι το υλικό που κάνει τα κύτταρα να κολλάνε μεταξύ τους, όπως το κονίαμα ανάμεσα στα τούβλα. Το ECM αυξάνεται στα ινομυώματα και τα κάνει ινώδη. Το ECM αποθηκεύει επίσης αυξητικούς παράγοντες και προκαλεί βιολογικές αλλαγές στα ίδια τα κύτταρα.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι τα ινομυώματα της μήτρας αναπτύσσονται από ένα βλαστοκύτταρο στον λείο μυϊκό ιστό της μήτρας (μυομήτριο). Ένα μόνο κύτταρο διαιρείται επανειλημμένα, δημιουργώντας τελικά μια σταθερή, ελαστική μάζα διαφορετική από τον κοντινό ιστό.

Τα μοτίβα ανάπτυξης των ινομυωμάτων της μήτρας ποικίλλουν — μπορεί να αναπτύσσονται αργά ή γρήγορα ή μπορεί να παραμένουν στο ίδιο μέγεθος. Μερικά ινομυώματα περνούν από εκρήξεις ανάπτυξης και μερικά μπορεί να συρρικνωθούν από μόνα τους.

Πολλά ινομυώματα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται μετά την εγκυμοσύνη, καθώς η μήτρα επανέρχεται στο συνηθισμένο της μέγεθος.

Περισσότερα σε αυτή την ιστοσελίδα:

Υπογονιμότητα

Καρκίνος της μήτρας

Ενδομητρίωση

Τα βιογραφικά των γυναικολόγων