286D22C7-F5F3-47BB-B6D1-D27426DFDF6A2AD6DF57-0671-476E-B00F-E98BD0E0DC72

CDFA04DF-8CFA-49BB-ACE6-4960084D2E0A

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος της μήτρας;

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο κοινός καρκίνος που επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα ενός ατόμου DFAB. Ο καρκίνος του ενδομητρίου αναπτύσσεται κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Περίπου το 3% των γυναικών με cisgender λαμβάνει διάγνωση καρκίνου της μήτρας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΊΕΣ

Τι προκαλεί τον καρκίνο της μήτρας;

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για την ακριβή αιτία του καρκίνου της μήτρας. Κάτι συμβαίνει για να δημιουργήσει αλλαγές στα κύτταρα στη μήτρα σας. Τα μεταλλαγμένα κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, γεγονός που μπορεί να σχηματίσει μια μάζα που ονομάζεται όγκος.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο της μήτρας. Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου της μήτρας;

Τα σημάδια του καρκίνου της μήτρας μπορεί να μοιάζουν με αυτά πολλών καταστάσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άλλες καταστάσεις που επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστο πόνο, διαρροή ή αιμορραγία, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η ακριβής διάγνωση είναι σημαντική για να μπορέσετε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου ή του σαρκώματος της μήτρας περιλαμβάνουν:

  • Κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων πριν από την εμμηνόπαυση.
  • Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες μετά την εμμηνόπαυση , έστω και μικρή.
  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή κράμπες στη λεκάνη σας, ακριβώς κάτω από την κοιλιά σας.
  • Λεπτές λευκές ή διαυγείς κολπικές εκκρίσεις εάν είστε μετεμμηνοπαυσιακή.
  • Εξαιρετικά παρατεταμένη, βαριά ή συχνή κολπική αιμορραγία εάν είστε άνω των 40 ετών.