7B76EFE4-8FF6-4936-A405-01C2B6C97974

911D4BBA-F99E-46F2-96AB-003A177D8C60

66A450DE-6C6E-438A-BE6A-B3F5067DCDC2

Το 1988, η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής αποφάσισε ότι ο καρκίνος του ενδομητρίου πρέπει να σταδιοποιηθεί χειρουργικά. Η Ομάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας (GOG) στο Πρωτόκολλο 33 έδειξε ότι ακόμη και ασθενείς με βλάβες βαθμού 1 και βαθμού 2 χωρίς διήθηση μυομητρίου, καθώς και εκείνοι με βλάβες βαθμού 3 (στάδιο ΙΑ) μπορούν να έχουν μετάσταση πυελικών λεμφαδένων και ασθενείς με όλους τους βαθμούς

Ο καρκίνος του ενδομητρίου με διήθηση στο μυομήτριο μπορεί να έχει μεταστάσεις τόσο στην πυελική όσο και στον αορτικό λεμφαδένα. Η συχνότητα των λεμφαδένων μεταστάσεων σε αυτή τη μελέτη ορόσημο υποεκτιμήθηκε ως μόνο μονόπλευρη. Για την είσοδο του ασθενούς απαιτήθηκε δειγματοληψία λεμφαδένα της δεξιάς αορτής. Το ανώτερο όριο της ανατομής ήταν η κάτω μεσεντέρια αρτηρία (IMA) και όχι τα νεφρικά αγγεία. και εάν υποβλήθηκε δείγμα που δεν είχε κομβικό ιστό, κατηγοριοποιήθηκε ως αρνητικό αντί για μη αξιολογήσιμο.

Πιο σημαντικό, η παθολογία σε αυτή τη μελέτη αξιολογήθηκε αναδρομικά ως σχετιζόμενη με λεμφαδένες μεταστάσεις και εισβολή στο μυομήτριο, ελαχιστοποιώντας τη χρησιμότητα των αποτελεσμάτων που αναφέρονται για την καθοδήγηση της κλινικής πρακτικής. Η αναδρομικά αναφερόμενη σχέση μεταξύ του βάθους της εισβολής και του βαθμού του καρκίνου και των λεμφαδένων μεταστάσεων μπορεί να μην είναι ακριβής αντανάκλαση των πληροφοριών που είναι γνωστές στους χειρουργούς διεγχειρητικά, όταν πρέπει να ληφθεί απόφαση για την ολοκλήρωση της χειρουργικής σταδιοποίησης.

Εάν μόνο οι μεταστάσεις των λεμφαδένων είχαν συσχετιστεί με την διεγχειρητική εκτίμηση του βαθμού και του βάθους της εισβολής και διορθώνονταν άλλες σημειωμένες ελλείψεις, τότε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως λογική βάση για τον προσδιορισμό της υποψηφιότητας για χειρουργική σταδιοποίηση.