IMG_4163 IMG_4165 IMG_4166 IMG_4167

Οι περισσότερες κύστεις των ωοθηκών σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Αυτές ονομάζονται λειτουργικές κύστεις. Άλλοι τύποι κύστεων είναι πολύ λιγότερο συνηθισμένοι.

Λειτουργικές κύστεις
Οι ωοθήκες σας αναπτύσσουν μικρές κύστεις που ονομάζονται ωοθυλάκια κάθε μήνα. Τα ωοθυλάκια παράγουν τις ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη και ανοίγουν για να απελευθερώσουν ένα ωάριο όταν έχετε ωορρηξία.

Ένα μηνιαίο ωοθυλάκιο που συνεχίζει να μεγαλώνει είναι γνωστό ως λειτουργική κύστη. Υπάρχουν δύο τύποι λειτουργικών κύστεων:

  • Θυλακική κύστη. Περίπου στα μισά του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, ένα ωάριο εκρήγνυται από το ωοθυλάκιό του. Στη συνέχεια, το ωάριο ταξιδεύει κάτω από μια σάλπιγγα. Μια ωοθυλακική κύστη ξεκινά όταν το ωοθυλάκιο δεν σπάσει. Δεν απελευθερώνει το αυγό του και συνεχίζει να αναπτύσσεται.
  • Κύστη ωχρού σωματίου. Αφού ένα ωοθυλάκιο απελευθερώσει το ωάριο του, συρρικνώνεται και αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη. Αυτές οι ορμόνες χρειάζονται για τη σύλληψη. Το ωοθυλάκιο ονομάζεται πλέον ωχρό σωμάτιο. Μερικές φορές, το άνοιγμα από το οποίο προήλθε το αυγό μπλοκάρεται. Συσσωρεύεται υγρό μέσα στο ωχρό σωμάτιο, προκαλώντας κύστη.

Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι λειτουργικές κύστεις είναι συνήθως αβλαβείς. Σπάνια προκαλούν πόνο και συχνά εξαφανίζονται από μόνα τους μέσα σε 2 έως 3 εμμηνορροϊκούς κύκλους.